Wordt Uw zaak behandeld door de vakantiekamer van de correctionele rechtbank?

Geachte consorores, confraters

Na een vraag van een confrater over het al dan niet uitstel van een zaak op de vakantiekamer van de correctionele kamer, bezorg ik aan ieder van u de informatie van de afdelingsvoorzitter (in bolt door mij geduid):


‘Uiteraard kan uitstel altijd worden toegestaan door de rechter in het licht van de individuele omstandigheden van elke afzonderlijke zaak (ook wat de vakantiezittingen betreft).

Het is wel zo dat het systeem van automatische inleidingszittingen in de collegiale strafkamers (dus inleidingszitting en daarna een behandelingszitting) niet geldt in de vakantiekamers. Daar is het de bedoeling dat de zaken onmiddellijk worden behandeld, onverminderd dus een uitstel in een individuele zaak.

Dit systeem geldt inderdaad al sinds jaar en dag in de vakantiekamers. Dit is ook logisch aangezien de vakantiekamers anders samengesteld zijn. Een uitstel betekent dus vaak dat de zaak moet worden hernomen in een andere samenstelling.

Dit zou overigens ook moeten blijken uit de dagvaarding (waar de sticker over de inleidingszitting niet wordt vermeld).’


Beste groeten

Frank Van Vlaenderen

stafhouder

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ook interessant

Wenst u iets te publiceren?

Heb je een vraag of iets te melden aan de stafhouder en het team van Balie Gent? Laat uw berichtje hieronder achter.