Vluchtelingenwerk ondersteunt advocaten

Geachte advocaat in het vreemdelingenrecht,

Bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen is het onze missie om mensen op de vlucht, en al wie hen bijstaat, zo goed mogelijk te ondersteunen. We zijn een expertisecentrum voor alles wat asiel en opvang betreft en doen aan sensibilisering, beleidswerk en socio-juridisch ondersteuningswerk.

We bieden advocaten een breed scala aan diensten aan, van juridische updates en gespecialiseerde vormingen tot onmisbare tools zoals Planet Search. Zo zorgen we ervoor dat je als advocaat in het asiel- en migratierecht altijd beschikt over de meest actuele informatie en de beste ondersteuning. Hieronder ontdekt u ons aanbod.

Wilt u niets missen? Schrijf u in en ontvang nieuwe rapporten, vormingen en andere updates rechtstreeks in uw inbox.

Doe beroep op onze Infolijn

In samenwerking met de juridische helpdesk van het AGII, bieden wij via onze Infolijn snel en betrouwbaar advies over de asielprocedure, opvang en andere rechten van mensen op de vlucht. Of u nu juridische vragen hebt of praktische informatie zoekt, wij zijn er om u te helpen en denken graag samen na over de beste pistes voor uw cliënt. 
02 225 44 11 
Elke werkdag van 9u – 12u30
Ontdek de Infolijn

Uw cliënt kan ook zelf contact opnemen met onze Infolijn voor al hun juridische en praktische vragen. Bestelt u graag flyers of posters voor op uw kantoor? Contacteer helene.a@vluchtelingenwerk.be

Ontdek onze vormingen

Regelmatig organiseren we vormingen voor zowel ervaren als minder ervaren advocaten. We kiezen actuele thema’s uit en bieden de laatste stand van zaken, steeds met oog op een praktische toepassing in concrete dossiers. Eerder dit jaar gaven we al een vorming over de invulling van het concept van ‘verwestersing’ van Afghaanse verzoekers door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. In het najaar volgt een reeks vormingen over de Dublin-procedure, waar we o.a. ingaan op het Dublin-beleid naar bepaalde landen toe en op de toekomst van de Dublin-procedure onder het nieuwe Migratie-pact. 
Ontdek onze Dublin-vormingen

Planet Search: COI-dienst voor advocaten

Als advocaat heeft u niet steeds de tijd om uitgebreid onderzoek te verrichten naar de situatie in het land van herkomst van uw cliënt. Daarom bieden wij de dienst Planet Search aan: we gaan voor u op zoek naar informatie over mensenrechten en veiligheidssituatie in landen van herkomst en gaan in op specifieke risicofactoren voor uw cliënt. Zo helpen we u om een sterk dossier op te bouwen, zowel tijdens de administratieve – als de beroepsprocedure.
Klik hier voor een voorbeeldrapport over Afghanistan: Veiligheidssituatie in Kunar en situatie voor ex-militairen onder de taliban

Meer info over Planet Search

Juridische rapporten 

We publiceren regelmatig juridische analyses of leidraden rond onderwerpen die raken aan asiel- en opvangrecht. Zo publiceerden we dit jaar een nota rond het concept ‘verwestersing’ in RvV-rechtspraak. Later dit jaar volgt een leidraad voor de rol van advocaten tijdens de Dublin-procedure. Wilt u op de hoogte blijven van onze rapporten? Schrijf u dan in via de knop onderaan. 

Updates recente rechtspraak en wetgeving 

Wilt u altijd up-to-date blijven over de nieuwste ontwikkelingen in het asiel- en migratierecht? Schrijf u dan in voor de juridische nieuwsbrief van het Agentschap voor Integratie en Inburgering. Vluchtelingenwerk Vlaanderen verzorgt hierbij de nieuwsupdates rond asiel- en opvang. Zo willen we verzekeren dat advocaten op de hoogte zijn van de laatste evoluties.  
Volg de nieuwsbrief Vreemdelingenrecht

Warme oproep: heeft u rechtspraak die interessant kan zijn voor uw confraters? Bezorg ons die, zodat we die kunnen helpen verspreiden.

We kijken ernaar uit om advocaten het komende gerechtelijk jaar opnieuw met toewijding te ondersteunen en zo bij te dragen aan een optimale rechtsbescherming van mensen op de vlucht. Met vragen over ons ondersteuningsaanbod kan je steeds bij mij terecht: helene.a@vluchtelingenwerk.be

Hopelijk tot binnenkort!

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Facebook
X
LinkedIn
Email
WhatsApp

Ook interessant

Wenst u iets te publiceren?

Heb je een vraag of iets te melden aan de stafhouder en het team van Balie Gent? Laat uw berichtje hieronder achter.