Vademecums voor verbetering van de rechtsbijstand voor vreemdelingen in detentie

Geachte,

Je hebt er misschien al over gehoord, want het is het hoogtepunt van een langetermijn project dat ons vele maanden heeft beziggehouden.

De Move Coalitie en  La Ligue des droits humains creëerden twee juridische infogidsen voor professionals die vreemdelingen bijstaan in de administratieve detentiecentra en gevangenissen.

Ook migranten die in ons land worden opgesloten – of het nu om administratieve of strafrechtelijke redenen is – verdienen een juridische verdediging die naam waardig. We stellen echter vast dat er in de praktijk heel wat obstakels zijn (zoals complexe procedures, gebrek aan gespecialiseerde advocaten in bepaalde regio’s,…).

Deze gidsen helpen juristen en advocaten die deze gedetineerden in de detentiecentra (“gesloten centra”) en gevangenissen verdedigen. Het zijn praktische hulpmiddelen die basisprincipes uitleggen, en noodzakelijke reflexen en rechtsmiddelen behandelen.

De gids voor vreemdelingen in gevangenissen werd in het Nederlands vertaald maar de andere Vademecum voor gesloten centra (met overzicht van pertinente rechtspraak) is tot nu toe enkel beschikbaar in het Frans. We werken aan de vertaling naar het Nederlands.

Ik hoop dat jullie deze tools kunnen verspreiden binnen de balie,

We zijn ook open om vormingen te organiseren voor advocaten rond de verschillende thema’s van de Vademecums, we hebben een maand geleden zo’n vorming gedaan voor de balie Antwerpen, aarzel niet om met ons contact op te nemen om zulke vorming op poot te leggen.

Met vriendelijke groeten,

Noemi Desguin

Juriste
MOVE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ook interessant

Wenst u iets te publiceren?

Heb je een vraag of iets te melden aan de stafhouder en het team van Balie Gent? Laat uw berichtje hieronder achter.