Verslag: Rentrée Solennelle van de Balie van Versailles

Balie Gent ging op 6.10.2023 naar de rentrée solennelle van de balie van Versailles. Ofschoon Versailles op een boogscheut van Parijs gelegen is, beschikt Versailles over een eigen Assisenhof en Hof van beroep. Ter plaatse lijk je de aanwezigheid van de hoofdstad geheel te vergeten en word je zeer snel ondergedompeld in de sfeer van Versailles.

De balie van Versailles is verzusterd met de balie van Quebec en Verviers en de rentrée stond dan ook in het teken van deze verzustering. Zowel de stafhouder van Quebec als de stafhouder van Verviers – we waren dus niet de enige Belgen – waren aanwezig op deze plechtigheid.

De rentrée ging door in het Assisenhof. De plechtigheid startte met een persoonlijke uiteenzetting door elk van de vier leden van de Conférence du barreau de Versailles. Zo had de Premier Secrétaire van de Conférence het over hoe hij dacht  dat het uitoefenen van het beroep van de advocaat zou zijn versus hoe het is om het beroep uit te oefenen. Het werd een zeer herkenbare uiteenzetting, overgoten met een heerlijk humoristisch sausje.

Nadien was mevrouw Simonet aan het woord. Zij sprak over de veranderingen in het gerechtelijk landschap en de uitdagingen voor de toekomst voor de balie en magistratuur.

Net zoals in Gent werden de overleden advocaten en magistraten op een serene wijze geëerd door de Stafhouder, waarbij een korte beschrijving werd gegeven over wie zij waren en wat zij betekenden voor hun balie.

De Stafhouder sloot af met een uiteenzetting over het verschil tussen ons rechtssysteem en het systeem van de common law landen.

Na het uitdelen van diverse medailles, nodigde de Stafhouder de aanwezigen uit voor de receptie, die doorging in het Palais du Congrès.

Bij onze aankomst op de receptie met walking diner werden we zeer hartelijk ontvangen door de Stafhouder en de Vice-Stafhouder. Beide hadden niets anders dan lof over onze mooie Gentse Stad, waarbij de Vice-Stafhouder vertelde dat hij na het openingsweekend in Gent eens in café ’t velootje was beland!

Verslag: Mr. Van Heetvelde Joyce

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ook interessant

Wenst u iets te publiceren?

Heb je een vraag of iets te melden aan de stafhouder en het team van Balie Gent? Laat uw berichtje hieronder achter.