DEONTOLOGIE: Geluids- of beeldopnames maken ter zitting?
Af en toe duiken geluidsopnames van zittingen op in dossiers om het gelijk te bewijzen.
In de Codex Deontologie voor advocaten is een verbod ingeschreven in
Art. 160 Een advocaat mag rechtstreeks noch onrechtstreeks gesprekken, vergaderingen of zittingen (laten) registreren op geluids- of beelddragers, zonder voorafgaande kennisgeving.
Maar toch duikt hier en daar een geluidsopname ter zitting op in de procedure, gemaakt door een cliënt of een derde buiten het weten van de advocaat.
Vergeet het, nu ook strafbaar.
Vanaf 1 september 2024 wordt een wettelijk halt toegeroepen aan deze praktijk.
Art. 759/1. Ger.W. Het maken van geluids- of audiovisuele opnames van de zitting, het bewaren, het verspreiden daarvan onder derden of het verrichten van enige andere verwerking, zonder voorafgaande toestemming van het gerecht, wordt bestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar en met een geldboete van tweehonderd euro tot tienduizend euro, of met een van die straffen alleen.
In geen geval mogen opnames van beeld of geluid die op grond van het eerste lid verboden zijn, nadien als bewijsmiddel worden toegelaten.
Art. 565. Sv Het maken van geluids- of audiovisuele opnames van de zitting, het bewaren, het verspreiden daarvan onder derden of het verrichten van enige andere verwerking, zonder voorafgaande toestemming van het gerecht, wordt bestraft met een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar en met een geldboete van tweehonderd euro tot tienduizend euro, of met een van die straffen alleen. ( W 2024-04-25/20, art. 25, 012; Inwerkingtreding : 01-09-2024)
Dit verbod geldt duidelijk ook voor advocaten.
Ik verwijs voor verdere informatie naar Steven Van Overbeke, Een nieuw misdrijf: ongeoorloofde opname van terechtzitting , R.W.2024-25, nr. 2, 42
Frank Van Vlaenderen
stafhouder