VERSLAG TWINNING GENT- KARLSRUHE – NOTTINGHAM

Vorige week ging in Gent de twinning door met de balies van Karlsruhe en Nottingham. Ingevolge corona was het enkele jaren geleden dat de twinningbalies nog eens hadden kunnen samenkomen. De commissie externe betrekkingen had dan ook een mooi programma samengesteld voor onze buitenlandse gasten.

Op donderdagavond 30/5 werden de buitenlandse gasten verwelkomd in de Stadsbrouwerij Artevelde met een Gents streekbiertje en stoofvlees met frietjes. Voor sommigen was het een blij weerzien; voor anderen een eerste leuke kennismaking. De sfeer zat er in ieder geval snel in!

Op vrijdag 31/5 ging het congres over grensoverschrijdend personen- en familierecht door. In de voormiddag kon de Engelstalige uiteenzetting van prof Nadia Rusinova over Rules of law in European Family law worden gevolgd. Door mr. Jan De Meyer werd de toepassing van de ipr-regels in het personen- en familierecht uiteengezet. De presentatie gebeurde in het Nederlands, doch werd voorzien van een simultane schriftelijke Engelstalige vertaling door AI. Na de pauze gaven Carole Loriers en Julie Portelange een uiteenzetting in het Frans over de interventiemogelijkheden van de FOD Buitenlandse zaken.

Na de lunch, stond de heer Dirk De Waele, Advocaat-generaal van het Hof van beroep te Antwerpen stil bij de rol van het OM bij de tenuitvoerlegging van rechtelijke beslissingen met een grensoverschrijdend karakter. De studiedag werd afgesloten door gerechtsdeurwaarder Karolien Dockers over de gedwongen uitvoering in binnen- en buitenland van rechterlijke beslissingen betreffende personen- en familierecht.

In de namiddag brachten de buitenlandse gasten een bezoek aan het SMAK. Het beloofde een namiddag vol moderne kust te worden. Zalen vol beeldende kunst en kunstzinnige filmpjes. Iets te modern voor de ene, de andere was dan weer gefascineerd door de constructie van de geluidskunstenaar Tarek Atoui.

Op zaterdagmorgen 1/6 werd de twinning afgesloten met een foodtour doorheen onze mooie stad onder leiding van de zeer enthousiaste en humoristische gids Nick. We leerden dat de Sint-Michielshelling dateert van de 20ste eeuw en werd gebouwd voor de expo, we aten Ganda Ham en proefden Roomer. De gids bleek een echte kenner van de stad en kon iedere vraag moeiteloos beantwoorden. Zo kon hij zelfs uitleggen waarom de regenpijp aan het stadhuis blauw en wit was gekleurd, hetgeen zelfs bij de Gentenaars een nieuwtje bleek te zijn. De Duitse en Britse delegatie hadden bij de aanvang van de wandeling laten verstaan dat zij hoopten chocolade te zullen proeven. Bij chocolatier Vandenbouhede werd ons een experimentele praline met gedroogde gandaham, chocolade en mango gepresenteerd. Bij chocolatier Van Hoorebeke kregen we een praline met crème brûlée gepresenteerd. We dronken nog een glaasje Gulden Draak in Den Turk, het oudste café van Gent en eindigden de stadswandeling aan het Gravensteen.

Het was een zeer geslaagde twinning en iedereen kijkt uit naar de editie van volgend jaar in Nottingham.

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ook interessant

Griffiewerking juli/augustus 2024

Door het zeer beperkt personeelsbestand (ongeveer 72% van het kader) is het zeer moeilijk om de griffies tijdens het gerechtelijk verlof te laten werken. In die omstandigheden heeft het directiecomité beslist dat het aangewezen is om tijdens de maanden juli/augustus 2024 de griffies van de vredegerechten van Oost-Vlaanderen in de namiddag te laten werken met gesloten deuren.

Wenst u iets te publiceren?

Heb je een vraag of iets te melden aan de stafhouder en het team van Balie Gent? Laat uw berichtje hieronder achter.