Verslag: zuidelijke pleitwedstrijden

Op 12.04.2024 was de Gentse balie aanwezig op de Zuidelijke Pleitwedstrijd in Breda.

12 pleiters, 7 Belgen en 5 Nederlanders zouden het tegen elkaar opnemen in een uiterst spannende pleitwedstrijd, waarbij ieder diende te pleiten volgens de eigen rechtsregels. Voor Gent was pleiter Eva Van de velde van de partij. Zij schitterde al op de pleitwedstrijd van de Vlaamse Conferentie en mocht nu de Gentse kleuren gaan verdedigen in het charmante Breda.

Het hotel Nassau was voor de gelegenheid omgetoverd tot een gerechtsgebouw, alwaar zelfs een persrechter aanwezig was om de 6 casussen in te leiden voor de toeschouwers. In de jury zetelde de president van de rechtbank van Zeeland-West-Brabant, Oud stafhouder van Leuven mr. Tim op de Beeck en mr. Lex Lensinck.

Van bij het begin werd duidelijk dat het niveau van de pleiters zeer hoog lag en dat de jury een zeer moeilijke taak bij de beraadslaging te wachten zou staan.

De casussen waren zeer divers, waarbij alle burgerlijke rechtstakken aan bod kwamen: van gebrekkige zwembadtegels, de geestestoestand van een overleden man naar aanleiding van de verkoop van zijn woning, een cannabisplantage in een sociale woning, de geldigheid van een non-concurrentiebeding en een bouwgeschil over een waterkasteel.

In de zesde en laatste casus was het eindelijk de beurt aan balie Gent. Mr. Vandevelde nam het op tegen mr. Decolvenaer van balie Antwerpen over het ontslag van een schooljuf na een onrechtmatige schooluitstap naar de Efteling. Eva overtuigde de jury op alle vlakken (taal, overtuiging, juridische argumentatie) en werd terecht gekroond tot de winnares van de pleitwedstrijd.

De tweede plaats ging naar de Nederlandse advocate Niederer, die de jury mee kreeg door haar gevatte repliek naar aanleiding van een tussenkomst van de rechtbank: ‘je kan goed zijn, maar je kan ook goed gek zijn’.

De bronzen medaille ging naar balie Leuven. Of de aanwezigheid van een Oud-stafhouder uit Leuven hierbij een rol heeft gespeeld, kan niet worden bevestigd noch worden ontkend.

De publieksprijs ging naar balie West. De Nederlandse tegenkandidaat van mr. Vansuyt had het wat moeilijk met diens pleidooi en stelde in haar repliek dat ze het pleidooi van de Belg maar onbeleefd vond. Het publiek deelde haar mening duidelijk niet, want balie West ging lopen met de publieksprijs.

 

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ook interessant

Slotevent Balie Gent

Het einde van het gerechtelijk jaar 2023-2024 nadert en geen betere manier om dit in schoonheid af te sluiten dan op het SLOTEVENT BALIE GENT 2024.

Kom gezellig een glaasje drinken en een hapje eten om de start van het gerechtelijk verlof te vieren.

IGO Lex: periodieke editie mei 2024

Via deze periodieke juridische nieuwsbrief wil het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO) u informeren over (nakende) wetgeving en activiteiten binnen zowel de diverse arrondissementen van justitie als bij de nationale en internationale instellingen die haar omringen.

Verkiezingen 2024

We gaan de laatste week in om te kandideren voor de verkiezing van
• stafhouder
• vice-stafhouder
• leden van de raad van de orde
• afgevaardigden in de algemene vergadering van de OVB.

Laat u horen, stel u kandidaat, neem deze mogelijkheid met uw beide handen.

Wenst u iets te publiceren?

Heb je een vraag of iets te melden aan de stafhouder en het team van Balie Gent? Laat uw berichtje hieronder achter.